Waarom een hoge mate van collegialiteit in het takenpakket van de directie behoort

In een interessant artikel dat ik kortgeleden las in het Financieele Dagblad werd de cruciale rol van een baas in het werkgeluk van de medewerkers besproken. Hieruit kwam naar voren dat leidinggevenden vaak niet doorhebben dat hun personeel stress ervaart. In een land waar werkstress en burn-outklachten in de top van de beroepsziekten staan, kan je dit op zijn minst zorgelijk noemen. Vanzelfsprekend staat werkgeluk en een positieve werksfeer ook bij Telindus Nederland hoog op de agenda. En gelukkig kan ik mededelen dat dit geen loze belofte is, want uit de cijfers van de Computable Career Guide is gebleken dat de score bij Telindus op de aspecten collegialiteit en werksfeer bovengemiddeld hoog is: namelijk een 8,5. Maar ik ben ervan overtuigd dat je er als organisatie – ondanks deze uitblinkende resultaten – nooit ‘klaar’ mee bent. Als grote organisatie moet je namelijk áltijd werken aan een fijne werksfeer en inspirerende omgeving voor de werknemers. In deze blog deel ik graag mijn visie op het gelukkig houden van je mensen binnen de organisatie, ongeacht de functie en ervaring.

Work hard play hard-principe

Het work hard play hard-principe is een van de meest heldere structuren om een gezonde balans in de organisatie te waarborgen. Het bepaalt namelijk je unieke organisatiecultuur. Uiteindelijk streef je naar goed presterende medewerkers die zich dagelijks inzetten om het meeste rendement uit hun werk te halen. Maar dit is onmogelijk vol te houden als je vervolgens niet de tijd neemt om stil te staan bij alle mooie successen die dit harde werken oplevert. Daarnaast is het belangrijk tijd te stoppen in aandacht voor elkaar buiten de werkprestaties. Bij Telindus doen wij dit bijvoorbeeld met het programma Beat; waarin steeds andere collega’s een activiteit organiseren met een thema geïnspireerd op een persoonlijke hobby. Niet alleen ben je daardoor even weg van de vertrouwde kantooromgeving, maar deel je met collega’s wat ieders bezigheden en interesses zijn. Een programma zoals deze sluit feilloos aan bij het altijd streven naar de beste werksfeer bij Telindus. En uiteindelijk pluk je hier als directie ook de vruchten van. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met enkele overnames en het heeft ontzettend voordelig uitgepakt hoe gemakkelijk de medewerkers van die bedrijven zich bij Telindus voegden. Elkaar leren kennen onder verschillende omstandigheden maakt je een team – bij welke organisatie je ook ooit gewerkt hebt en wat je werkachtergrond ook is. Als directie ben jij de stimulerende factor en zie ik het als je plicht om het optimaliseren van de werksfeer hoog op de agenda te hebben staan.

Biedt die uitdaging

Een ander aspect waar we bij Telindus bovengemiddeld scoren volgens de Computable Career Guide, is de uitdaging in werk. Als Managing Director ben ik hier erg trots op en vind dit één van de belangrijkste aspecten van een organisatie. Niet alleen de werknemer is verantwoordelijk voor de ontwikkeling op werkgebied, het is een samenspel. Je kan bijvoorbeeld ook niet alleen van de organisatie verwachten dat carrièremogelijkheden op een presenteerblaadje worden aangereikt. Het ontwikkelen in je werk en als mens moet aangemoedigd worden, maar uiteindelijk ook echt vanuit een persoon zelf komen. Het pad dat iemand bewandeld in zijn of haar carrière is voor niemand hetzelfde. Als directie is het je taak om te luisteren naar de mensen binnen de organisatie en op het moment dat er ruimte of een verandering in de organisatie is, deze direct te koppelen aan de groeiambities van de medewerkers. Zo werk je samen als een team: de voorzet wordt gegeven door Telindus maar het is aan de werknemer om uiteindelijk de goal te maken.

Zoals ik al aangaf, ben je als organisatie nooit klaar met streven naar een prettige werksfeer voor iedereen. Het belangrijkste is dat je – gestimuleerd vanuit de directie – de basis biedt voor een stabiele en vrije werkomgeving, waarin er tijd is voor elkaar en er altijd een uitdaging wordt geboden. Uiteraard zijn we erg trots met de erkenning die deze mooie cijfers laten zien, en zien we het als mooie uitdaging om deze komend jaar nog beter te maken!

Het artikel van het FD vind je hier.

Infographic-Computable-career-guide-resultaten-Telindus

 

Geschreven door:
Geschreven door:

Joris Leupen (Managing Director)

info@telindus.nl

Ontmoet onze collega's
Wil je weten hoe onze collega's het ervaren om voor Telindus te werken?
Lees alle ervaringen

Vacatures