Algemene informatie

  • Naam:Reda
  • Functie:Security Engineer
  • Gestart:2018
  • Leeftijd:32

Hoe heeft jouw carrière zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Terugblikkend op de afgelopen vijf jaar als Netwerk Security engineer, zie ik vooral het begrip cybersecurity relevanter worden bij mijn klanten. Er ontstaat steeds meer behoefte aan een naadloze aansluiting tussen de IT-Securitydiensten en netwerksecurity. Hierbij komen allerlei complexe vraagstukken kijken, die mij uitdagen om verder te gaan dan alleen het netwerkcomponent waardoor ik juist in integrale oplossingen moet gaan denken. Mijn rol verandert daarmee langzamerhand van het implementeren van een pointsolution naar het integreren van netwerksecurity-oplossingen in het securitydomein bij de klant.

Hoe houd je je kennis bij?

De ontwikkeling van netwerksecuritytechnieken gaat heel hard, we maken tegenwoordig ook veel gebruik van slimme en geautomatiseerde algoritmes. Het toepassen van deze techniek is ook voor mij uitdagend om te bevatten als systeemintegratie specialist. Om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, maak ik graag gebruik van technische trainingen van onze partners en bouw ik Prove of Concept’s (PoC’s) van verschillende oplossingen die ik spot. Daarnaast probeer ik ook de ‘’andere kant” te begrijpen van het cybersecurity spectrum; de aanvaller. Het leren van offensieve technieken en methodes geven waardevolle context en inzichten in welke rol mijn netwerksecurity oplossing heeft in het verdedigingen van het netwerk.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

De week start bij de klant op locatie met een gesprek over het afgelopen weekend onder het genot van een cappuccino. Vervolgens richt het gesprek zich op de projectinhoud en de werkzaamheden van de dag. Nu de klant en ik op één lijn zijn wat betreft de verwachtingen kan ik aan de slag. Ik start mijn mail op, waarna ik zie dat er weer iemand jarig is en er gebak in de kantine staat om 10:00 uur. Ik stuur de mail door naar mijn collega met de opmerking “Das pech, gebakkie weer weg” met een leuk plaatje van het internet. Met het luchtige grapje begin ik aan het echte werk en ga ik verder met het Low Level Design (LLD). Bij het vormgeven van verschillende functionaliteiten heb ik meer inzicht nodig van het applicatielandschap en de technische- en functionele kenmerken. Na een korte brainstormsessie met de klant heb ik een compleet beeld en begin ik aan het vormgeven van de functionaliteit. Tegen het einde van de dag stuur ik een samenvatting van de verrichte werkzaamheden en de voortgang aan de projectmanagers.
Deze week staat van maandag tot en met donderdag gepland voor het uitwerken van het LLD en deze vrijdag is het studiedag (Yes!).

“De week start bij de klant op locatie met een gesprek over het afgelopen weekend onder het genot van een cappuccino. Vervolgens richt het gesprek zich op de projectinhoud en de werkzaamheden van de dag.”

Intussen is de week doormidden en is er een urgent incident bij één van onze Managed Services klanten, waar acuut mijn specialisme nodig is. In goede afstemming met de klant neem ik deel aan een conference call en een Cisco Webex sessie met twee van mijn Managed Service collega’s. Na het oplossen van de storing hebben we het over de uitgevoerde acties en de “lessons learned“, om zodoende de getroffen klant en ook de andere klanten te behoeden voor hetzelfde probleem.

Als afsluiter van de week heb ik een nieuwe PoC’s gepland staan. Het doel is om een beter beeld te krijgen bij methodes en technieken die een hacker toepast in de verkenningsfase. Dit gaat om de stappen na het comprimeren van een systeem en de aanvaller lateraal in het netwerk beweegt.

Wat voor projecten voer je uit?

Als Netwerk Security Engineer ben ik gespecialiseerd in de producten van Fortinet. Veelal gaat het om drie kernproducten (FortiGate, FortiManager en FortiAnalyzer) voor het ontwerpen en implementeer in greenfield omgevingen, een 1-op-1 vervangingen en onze diensten.

Ook aan de slag bij Telindus?

Hieronder vind je een aantal vacatures die interessant voor je kunnen zijn.

Bekijk alle vacatures

Ervaringen